štvrtok 28. apríla 2016

Vitamíny od A po K

Ako začínajúci bežec, sa snažím dodržiavať pestrú stravu na vitamíny, kvôli energii na beh a regenerácii svojho tela. Tu je pár vitamínov A, B, C, D, E a K .




Vitamín A

Vitamín A je dôležitý pre ostrý zrak a pevnú pokožku. Tento vitamín nášmu telu pomáha využívať bielkoviny.



Nájsť ho môžeme predovšetkým v mrkve, bataty, červený grep, pór, špenát, vňať petržlenová ale aj v listovom šaláte.


B-Komplex

Skupina vitamínov B obsahuje vitamíny s názvami B1 až B22. Poviem len v skratke o tomto komplexe vitamínov. Tieto vitamíny majú ale spoločnú vlastnosť a to, že pomáhajú uvoľňovať energiu v tele. Možno v budúcnosti sa mu povenujem v ďalšom článku viac.Tento vitamín je neoddeliteľnou súčasťou rozkladania tukov a bielkovín, tvorbe červených krviniek, na dobrú pamäť a sústredenie.


Zdroje vitamínov: Hovädzie mäso, morčacie mäso, vajcia, pšeničné klíčky alebo mlieko. Vitamín B1 môžeme nájsť v citróne. B6 v mrkve, karfiole a červenej paprike.






Vitamín C

Je to asi najznámejší antioxidant a jeho účinky sú známe pre väčšinu ľudí. Podporuje tvorbu kolagénu. Chráni telo pred infekciami, podporuje imunitu človeka. Dobrý na stres. Podporuje vstrebávanie železa z jedla. 

Vitamín C nájdeme v takmer každom ovocí ako sú grepy, citróny, pomaranče a jahody.  Aj v zelenine ako je kapusta, kaleráb, karfiol, paradajky, brokolica špenát  cvikla.

Vitamín D

Tento vitamín si dokáže naše telo vytvoriť samo zo slnečného žiarenia. Vďaka tomuto vitamínu nám nerednú kosti. Znižuje riziko zápalov.

Vitamín D sa nachádza vo vajciach, tuniakovi, losovi a v sardinkách. V rastlinných potravinách sa vitamín D nevyskytuje.

Vitamín E


Je to výborný antioxidant ako aj vitamín C.  Je dobrý pri obnove rastu svalov. Nie je to liek na nesmrteľnosť ale spomaľuje proces starnutia. E je odporúčaný pri vysokom krvnom tlaku, pretože rozširuje cievy.

Slnečnica, olivy , sója, hrach, mandle.


Vitamín K


Je to tiež skupina vitamínov K1, K2 a K3. Potrebujeme ho na zrážanie krvi, správnu funkčnosť pečene. Ak chcete behať dlhé roky, tak je vhodný ako prevencie proti osteoporóze.

Nájdeme ho v šalátoch, v špenáte, v pažítke, v čakanke, v brokolici, v rukole, v paradajkách,vo fazuli, v petržlene ale aj v ovosi alebo v černiciach.


Ak ste došli až sem, tak Vám ďakujem :). Ak sa Vám páčil článok tak kľudne zdieľajte. Ak ste našli chybu alebo niečo čo nieje pravda tak píšte do komentu. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára